Zdravé tuky: Které jíst a kterým se naopak vyhnout?

Když hubneme, máme tendenci odsuzovat příjem jakýchkoliv tuků. To ale nemusí být žádoucí, protože existují zdravé a nezdravé tuky. Zatímco konzumace těch prvních je v omezeném množství žádoucí, těm druhým bychom se měli úplně vyhnout. Zajímá vás víc? Pak určitě pokračujte ve čtení.

I když to tak nevypadá, tuky nejsou za každých okolností zlé. Pokud by to tak bylo, v určitém množství by se nenacházely ve všech výživových tabulkách. Některé vitamíny se navíc rozpouštějí v tucích, takže se je hodí přidávat v malém množství do salátových zálivek.

Kde je hranice mezi zdravým a nezdravým tukem? A co zdravé tuky v potravinách?

co jsou zdravé tuky

Co jsou to zdravé tuky?

Zdravé tuky jsou obvykle ty, o kterých víme, že mohou mít pozitivní vliv na zdraví lidského srdce. Jsou to zároveň jediné tuky, které je vhodné v omezeném množství konzumovat v rámci zdravě nastaveného jídelníčku.

Tyto tuky se dají na první pohled celkem snadno rozeznat, ve srovnání s jinými tuky mívají v pokojové teplotě tekuté skupenství. Také do této kategorie řadíme tuky rostlinného původu.

Proč jíst zdravé tuky?

Rozumně zvolené množství zdravých tuků má pozitivní vliv na lidský organismus.

Hovoříme například o:

  • Přísunu energie
  • Rozpouštění vitamínů v tucích (typicky jde o vitamíny D, E, K a A)
  • Podpoře zdraví kardiovaskulárního systému

A o mnoha dalších kladech, které se pojí s některými zdravými tuky.

proč jíst zdravé tuky

Zdroje zdravých tuků

Možná se domníváte, že zdravých tuků existuje málo, pokud vůbec nějaké. Ve skutečnosti se ale řada zdravých tuků nachází v potravinách, které lidé běžně zařazují do svého pestrého jídelníčku.

zdravé tuky potraviny zdroje

Zdravé tuky lze získat z/ze:

  • Avokáda
  • Sýrů
  • Kvalitní tmavé čokolády
  • Vajec
  • Tučných mořských ryb (pamatujete na rybí olej?)
  • Ořechů a semínek
  • Oliv
  • Ořechových másel
  • Slunečnice

Výhodou mnohých potravin z výše uvedeného jídelníčku je nepochybně to, že obsahují i další pro člověka důležité živiny. Vejce obsahují velké množství proteinů. Kvalitní tmavá čokoláda zase obsahuje antioxidanty, které bojují proti volným radikálům.

V sýrech zase najdete vitamín B12 a v avokádu zase objevíte pro lidské tělo tolik zdravý draslík. Je tedy ve vašem vlastním zájmu, aby byl váš každodenní talíř co nejpestřejší.

Čemu se vyhnout?

Když se nyní zaměříme na špatné tuky, které mohou zhoršovat stav kardiovaskulárního systému, nebo mohou přispět k nadměrnému přibývání na váze (bez toho, aby jejich zdroje tělu nabídly nějaký další benefit), půjde o poměrně dlouhý seznam průmyslově zpracovaných výrobků a živočišných tuků.

nezdravé tuky

Ve svém vlastním zájmu omezte:

  • Sádlo
  • Margaríny
  • Smažená jídla (hranolky, řízky…)
  • Sladkosti
  • Zpracované snacky (brambůrky, krekry…)
  • Tlusté maso
  • Tropické oleje (kokosový olej, palmový olej…)
  • Plnotučné mléčné výrobky
  • Máslo

Samozřejmě, pokud si dáte některý z těchto tuků jenom občas, pravděpodobně se vám nic nestane. Rozhodně by ale neměly ve vašem jídelníčku převládat.

Pokud se snažíte zhubnout, tak určitě nezapomeňte na užívání spalovače tuků. Při jeho výběru hleďte zejména na přírodní složení. Nejlepší je jeho dlouhodobé užívání. Také nezapomínejte na cvičení, jehož výsledky můžete podpořit zdravým životním stylem a správnou stravou.

O mně

Aktivně se věnuji posilování, cvičení a zajímám se o zdravý životní styl. O své poznatky se chci podělit i s vámi.