Jak efektivně zhubnout tuk? 4 tipy, jak na to

Když se kolem sebe pořádně rozhlédnete, pravděpodobně nepotkáte nikoho, kdo by byl naprosto spokojený se svou aktuální postavou. Mnoho lidí jde na hubnutí přes hladovku a nerealisticky nastavené cíle. Právě to je jedním z hlavních důvodů, proč to nakonec nikdy nevydrží a svá přebytečná kila nezhubnou. Proto se podíváme na to, jak jít na hubnutí chytřeji a tentokrát to zvládnout.

I když se kvůli evoluci lidské tělo neustále vyvíjí, stále žijeme s relikty minulosti, které nám v mnohých ohledech komplikují každodenní existenci. Dobrou ukázkou je například spalování tuků. V minulosti bylo žádoucí, aby lidé měli extra zásoby, protože nebylo jisté, kdy budou mít dostatek potravy k přežití. Důležitá byla i tepelná izolace, která lidi chránila před všudypřítomným chladem. Získávání potravy pak bylo tak náročné, že bylo klíčové mít neustále při sobě dostatek paliva, které bylo k dispozici ve chvílích nejvyšší nouze.

Když se podíváme do přítomnosti, skoro nic z toho už dávno neplatí. Než na to ale dokáže evoluce reagovat, musíme se smířit s tím, že pro štíhlou postavu a dobrou tělesnou kondici budeme muset něco málo obětovat. (Třeba půlnoční nájezdy na ledničku.)

Pokud jste teprve na začátku své cesty, zkuste se držet níže uvedených tipů a uvidíte, za jak dlouho zaznamenáte první výraznější úspěchy.

jak měřit podkožní tuk

Jak měřit podkožní tuk?

Jít na to můžete několika způsoby. V první řadě se vyplatí mít doma kvalitní a dobře seřízenou váhu, která dovede vypočítat, kolik máte aktivní svalové hmoty, kolik váží vaše kosti a kolik máte v organismu tuku. Díky tomu můžete průběžně sledovat, jak se tyto poměry postupně mění.

Také ale můžete jít na speciální měření, které dovede spolehlivě vypočítat vaše BMI, biologický věk, zhodnotit váš zdravotní stav a podobně. Takové měření ale nebývá zrovna levné a musíte si na něj vyhradit dostatek času.

Kdy začít hubnout?

Motivace pro hubnutí je u každého člověka trochu jiná. Zatímco někoho k tomuto kroku doženou zdravotní problémy, nebo jejich větší riziko (které může souviset třeba s vyšší pravděpodobností vzniku kardiovaskulárních chorob a cukrovky) u dalších jde hlavně o jejich vlastní pocit ze sebe sama.

Co se týče nejvhodnějšího času, s hubnutím nemusíte čekat na začátek kalendářního roku. Začít s ním můžete prakticky kdykoliv. Tedy i dnes.

Rady a tipy při hubnutí tuku

jak na hubnutí tuku

Pohybová aktivita

Asi nemusíme říkat, že aby došlo k vyrovnání příjmu a výdeje, je důležité, abyste se v průběhu dne přiměřeně hýbali. Nemusí jít vyloženě o vrcholový sport, pro začátek stačí, když budete chodit pěšky do práce, do schodů a na nákup. Posléze můžete začít třeba plavat nebo chodit na jógu. Zapomínat byste ale neměli ani na posilování svalů, protože aktivní svalová hmota podporuje rychlost metabolismu.

Zdravý jídelníček

Hned na začátku vám povíme, že co je zdravé automaticky neznamená, že je to i dietní. Z toho důvodu je nutné, abyste k plánování jídel přistupovali trochu racionálně. Například se nemůžete celé dny ládovat vysoce kalorickým avokádem. Hodně tuku obsahují i ořechy a semínka. Zdravý zeleninový salát navíc nemůžete zazdít obrovským množstvím olivového oleje. Aby bylo oleje tak akorát, odměřujte ho na čajové lžičky a při vaření na polévkové lžíce. (Ideál jsou vždy 1-2.)

Naopak se snažte zvýšit příjem kvalitních proteinů, které chrání aktivní svalovou hmotu před nežádoucím úbytkem. Také vás snadno zasytí a podpoří růst nové svalové hmoty.

Spánek

Když nemáte dostatek spánku, tělo se snaží vykompenzovat chybějící energii tím, že vás nutí jíst hodně kalorická jídla. Z toho důvodu se snažte spát každou noc alespoň 7-9 hodin. Když to nejde (například na rodičovské dovolené), snažte se spát ve chvílích, kdy spí i váš potomek.

prášky na hubnutí tuku

Doplňky stravy na podporu hubnutí

V neposlední řadě vám může pomoci užívání spalovačů tuku, které podporují rychlost metabolismu a dodávají energii, takže budete mít více sil na cvičení. Zkusit můžete i blokátory sacharidů a tuků, které mohou taktéž přispět k vyrovnanější bilanci. Na druhou stranu, i při jejich používání je důležitý zdravější jídelníček, protože nezachytí stoprocent sacharidů a tuků ze stravy (které organismus navíc potřebuje ke svému normálnímu fungování). Co přesně to znamená? Že samy o sobě vám při nezdravém životním stylu nepomohou, když ho ale budete víc hlídat, výsledky by se s nimi měly dostavit o něco rychleji.

O mně

Aktivně se věnuji posilování, cvičení a zajímám se o zdravý životní styl. O své poznatky se chci podělit i s vámi.